Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Csak egy hozzászólás...

2017. november 11. 09:16 - Németh András

1652 szó, plusz egy kevés

Szóval a fészbúkon próbáltam egy bejegyzéshez hozzászólni egy csoportban és hát a másfélezer szó valamiért nem megy át ;) Nem is értem :P

Tehát kénytelen vagyok bejegyzést generálni de mivel így meg elég sefülefarka ezért idelinkelem nektek ez eredeti bejegyzést (szintén sok szó, úgy néz ki emberemre akadtam): http://iso33-eszembejutott.blogspot.hu/2016/11/a-zold-hollywoodi-arnyalata.html

Innen pedig a hozzászólás: 


És akkor most nekiállok, végigszaladok rajta. Persze ha egy évvel ezelőtt olvasom biztos sok esetben mást reagáltam volna rá hisz azóta pont eltelt egy év. De ha emlékként feldobtad akkor azt azért tetted hogy beszéljünk róla. A bevezetőszövegeddel egyetértek. Menjünk neki a filmnek és leírom én miért érzem úgy hogy dikapuccsínót nem kell annyira dobálni amennyire divat őt dobálni. Persze nem ő a buddhista remete a megoldás kulcsával a kezében, de ahhoz képest hogy milyen életet élt azért elég sokat visszavett. Számokkal csak hasból dobálódzok de ha ő felére vette vissza a kárt amit okoz akkor az legalább három magyar falu teljes károkozása vagy egy komplett bangladesi megyéé. Persze még ott van a másik fele, de hát csak az dobálja őt erősen aki már maga is visszavette a sajátja felét (de inkább ő se dobálja hanem segítsen neki továbbhaladni).

Szóval igen, propagandafilm, de azért egy év trumpliból már látjuk önmagában a puszta politikai ambíció hogy ő maradjon a tornyában és sütögesse az öreglány a pecsenyéjét lehet hogy annyival kisebb kárt okozott volna mint amit komplett milliónyi aktivisták nem fognak tudni elérni (persze lehet hogy nem, elvégre lehet kiderült volna nem tanyasi csirkemell az a pecsenye hanem angus marha...)
Hogy mellément volna a rúgás? Hát jó kérdés. Lehet igen, de ne feledjük nagyon kevesen ülünk a stadionban akik tudják (bocsánat, azt hiszik hogy sejtik) a pontos játékszabályokat (azaz hogy mi kell hogy jó irányba haladjon a bolygó) a többség mindössze azzal ismerkedik melyik az irány amerre támadni kell. Szóval nekik a többségnek ez jó kis pillanat volt... Úgy gondolod hogy ledegradálás az egyszerű üzenet hogy cserélj villanykörtét és kezd el gondolkozni? Hát akkor én is degradálok, de szerintem a nagy többség tényleg ezen a szinten van, és ha egyből mély vízbe dobom őket akkor vagy belefulladnak, vagy ha tudnak úszni akkor ki fognak úszni visszafelé mutatnak egy szépet és hazamennek. Az igazság meg tényleg kellemetlen, jó eséllyel úgyis megborul a világ jó eséllyel úgyis két kézzel fogjuk majd amit beletettünk a saját és gyermekeink szájába, ebben egyetértünk (ha te is így gondolod), de az tuti hogyha odalépek egy rózsaszín ködfelhőben élő ovis szülői közösséghez hogy "na kedveskéim, valószínű ha megdöglötök is kinyírtátok már a saját kölkeiteket de gyertek velem én vagyok az ökomanó" akkor azért nem lesz átütő a sikerem. Persze rohadt idegesítő ez a rózsaszínre festett halványzöldülés, de nincs jobb, emberek vagyunk emberül működünk... Az meg hogy van pár dinka aki kinyitotta a szemét az még csak erősíti nem megváloztatja a szabályt.
És akkor ha így vezetem fel a dolgot, akkor már el is fogadtam hogy ez a film nem azoknak szól akik kinyitották a szemüket, hanem azokhoz akik még nem, nem ahhoz a szűk kis réteghez akik meg vannak zöldülve és azért nézték meg ezt a filmet (mint én is, emlékszem arról posztolgattam a fészbúkon hogy a bemutatónál megyek és bekéredzkedem valakihez akinek van tévéje). ez a film nem nekünk szólt, nem azoknak akik ebben a csoportban vannak. Csak a magyar natgeo csatornán van 534345 megtekintés, ebben a csoportban meg vagyunk 237-en. Az három nagyságrend és egy duplázás. Szóval vannak páran akiknek szerintem szólt ez a film, és persze vannak rengetegen akik megnézték ezt is mint dicaprió bármelyik akciófilmjét és annyiban is maradtak hogy ez is olyan mint a titanic az is megtörtént eseten alapul de kit érdekel 
Szóval nézzük így a filmet, kidobjuk a marginális réteget aki túlhaladott ezen a filmen. Kidobjuk az az előbbi rétegnél nagyságrenddel nagyobb réteget akit erőszakkal és elektrosokkal sem lehet elérni. És marad egy igen széles réteg, az átlag, a többség, akiken múlik hogy lesz-e az általunk megváltásként várt társadalmi változás. Na nézzük nekik mit adott a film.
Elmondja, fogadjuk el a globális klímabolondulás tény, sőt egyből elmondja azt is ne higgyük hogy azt pikkpakk meg lehet fogni. Mintha arról szólna a film hogy a kisebbik rossz felé tendáljunk. Miért mégis van jó megoldás 7,5 milliárd ember számára a jelen bolgyó kereteiben? Ne mond hogy van, mert nincs. Kizárólag kisebb rossz van. Ha más nem azért mert a rossz amit korábban tettünk még évtizedig itt van akkor is ha holnaptól mindenki a "La belle Verte" szellemében fog élni.
Problémázol hogy már megint a fosszilis energiahordozókat veszik elő egyből, majd betettél ide is egy fordítást amiben ott van kerekperec ők adják a 70%-ot. A súlyuknak ez alapján egy teljesen pártatlan filmben pont 70% kell legyen. De hát mi pártatlan a mai világban. Ráadásul a világban 70%. Ámerikában lehet túl is van tolva a dolog (ne feledd a film ámerikában készült, lehetett volna bollywoodi a produkció, akkor biztos kicsit nagyobb súlya lenne a vegán étrendnek de mindezt zenés dalokban mondaná el a főhős aki valószínű tudna repülni is). 
És persze jössz ezzel a ne gyártsunk napelemet mert az is energia meg veszélyes meg minden.Hanem inkább kacsoljuk le a tévét szöveggel. De hát azért ez eléggé zsákutca mert azért ugye mind tudjuk az a réteg akinek szól a dolog nem fogja lekapcsolni. És egyébként van valakinek életciklus elemzése erre a problémára miszerint napelemet gyártani szinte károsabb mint maradni a már meglévő fosszilis energiatermelésnél? 
És neki is esünk a kapitalizmusnak, egyet is értünk le kell cserélni, kérjük a javaslatot mire? Lehet erre az új zöld világra mi talán most épül. Lehet nem, de az biztos hgy évtizedek nincsenek még hogy a megmondók megmondják. Kell haladni most is valamerre, szóval egyelőre zöldöljünk csak és közben keressük a még jobbat, kezdjük el felszámolni a nyugati fogyasztói társadalmat de szintén ne túl mély vízzel mert a nyugati fogyasztó olyan mint a béka, ha forró vízbe dobjuk kiugrik, ha lassan melegítjük meg fog főni (persze lehet vizázni mi az ideális sebesség).
Királyi rádiós kitérő. Most komolyan szóra is érdemes? Nem nem az. Csak annyiban hogy lássuk hogy a magyar rögvalóságnál a holivúdi zöldülés fényévekkel előrébb van. Hogy láthatjuk, beláthatjuk mekkora sötét gödörből ugatjuk a holdat.
De vissza Indiába. Egyfelől láthatod ezt is. Másfelől mondhatjuk ezt is itt a nyugati tudás arról mi a rossz irány ott még ott van a működő mezőgazdaság menjünk ott vigyük jóirányba. Nem emlékszem mélységéiben a filmre (ez nem csak a filmet minősíti én ilyen vagyok) de tényleg az van hogy a modern intenzív nagygépes mezőgazdaságot isteníti a film? Szerintem nem, de a harmadik világ egy jogosnak tűnő igénye hogy a nyugati vívmányokat átvegye. És ez is a nyugat felelőssége hogy ezt a az igényt leszerje és nem lenézéssel meg erővel. Hanem azzal hogy egyelő félként azt mondja adok erőforrást hogy a jó irányba haladj... El kell mondani hogy hagyja ki azt a lépést a 300 millió indiai hogy 500m2-es házban éljen százával pazarolva a kilowattokat, de azért szerintem messze nem is erről szól a dolog, annak meg hogy legyen joga neki is blogolni a zöld árnyalatairól azt szerintem addig mi ne firtassuk amíg mi épp így kommunikálunk illetve addig sem amíg mondjuk Indiában százmiliónál nincs áram és Magyarországon meg mondjuk jelenleg is évi sokszáz tanyahelyet (tehát nem élő tanyát hanem olyat ami évtizedek óta lakatlan és körülötte a földet már egy multi műveli vagy épp erdő) na szóval ilyenekhez visszük kifelé a villanyoszlopokat. Ki a nagy semmibe a semmiért. Szóval kusshadjon (vagy legalábbis tompítson) minden nyugati a frankó megmondásával amíg mi áramot viszünk oda ahol nem él ember addig azért talán no...
És igen lehet a pálmaolajról ordítóan kevés szó esett (meg még biztos említésre sem került ezernyi más probléma), és lehet a tehén helyett csirke túl egyszerű, de a csorda mejd feeltöri és zöldellővé teszi a sivatagot is az, nem véletlen hogy egy komplett filmat néztél róla. És azért az egy totál más probléma. Az ólban tertott intezvín tehén nem jó, a legelésző igen. De nem mindegy hol legel. A természetvédelmi területet fenntartó tehén jó, az esőerdő helyén legelő nem. És van sok olyan legelő amin azért tény hogy több ember etethető mint ha csak a tehenet tartjuk és a húsát esszük. Mert kb erről szólnak azok a filmek is. Szóval igen meg lehetett volna jegyezni hogy a kisebb farmok a maguk világában jók. De azért arról is el lehet vitázni ennyi embernek is elégélemet tudnak adni azok a kicsi cuki farmok? És lesz elég ember aki szeretne azokon a kis cuki farmokon dolgozni? És hogy miért a húsmarhát hozzák fel példaként és nem a tejelő állományt? Gondolom mert az az ami a leginkább el tud csúszni a nem megfelelő irányba. Ha soknak találjuk azt az 1,4 milliárd marhát akkor valószínű könnyebb az ő számukon csökkenteni és ezzel a globális patanyomot csökkenteni mint a 7,5 milliárd emberből vágni le pár milliót (bár ez is csökkent). Illetve persze nekimehetünk úgy is a marhának hogy nem csak a húságazatot és a sztékrajongókat állítjuk szembe magunkkal hanem egyből mindenkit a másik oldalra pozicinálunk aki látott már marhát és evett sajtot. Végülis igazad lehet, ha már falnak rohanunk akkor legyünk bátrak és a gipszkarton helyett fussunk neki a betonnak, ott biztosabb az eredmény. De tán itt sem árt a mértékletesség. És persze lehet csúsztatás a burgerprius példa. De hát a világ csúsztatásokból áll. És egyébként tényleg annyira arcátlan csúsztatás?
És igen utána haladunk tovább és persze megint nem a kicsi és szép példát veszik elő. De ha egy átlag amcsit le tudnánk húzni akkora ökolábnyomra mint egy mostani nyugat európai, akkor az kb felezés. Ha nyugat európát is meg tudjuk felezni ezzel egy időben az már csak a jelenlegi világátlag. És akkor persze még mindig sok, de igen sokat nyertünk, ha ezt meg tudjuk csinálni (nem fogjuk, mert nem is akarjuk) akkor már lehetne keresnivalónk. De helyette én is a lőtornyokkal megerősített falakat látom víziónak és ezért vallom hogy valahol nekünk akik látunk közösen el kellene menni a perui hegyekbe és elkezdeni földet művelni és élni és este a hold fényénél folytatni ezeket a vitákat. De én papírkutya vagyok ezt be is vallom mert nem megyek hanem maradok abban a társadalomban aki elmondhatja magáról úgy tette tönkre hogy már tudta, és bár nem biztos hogy meg tudta volna állítani de meg sem próbálta... Uff. Szerencsére szeret sokáig aludni a család 


Aki elolvasta és rászánta az időt (nem keveset) az nyugodtan szóljon hozzá, sőt kérném mert jó tudni ki az aki hajlandó ilyen értehetetlen dolgokra, jó tudni kivel kell vigyázni, akár még a véleményt is fogadni tudom, persze ne írjatok sokat :P

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr6613231859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása