Gondolatok az ásóbékák feneke alól

2013, Farmos, békamentés!

2013. február 23. 09:03 - Németh András

A Farmosi Békamentők idén sem maradnak nyugton

2013.03.07

A békák elindultak! Egy naponta frissülő grafikon a cikk végén található.

2013.03.04

A kerítés elkészültét követően az eddigiekhez hasonlóan lehetőséget biztosítunk a mentésben történő részvételre is. A jelentkezés előtt kérem olvassák/olvassátok el a GYakranIsmételKérdéseket  és az Alapinformációkat.

Az előző két anyag végigolvasása után már mindenki tudja hogy hogyan szükséges bejelentkezni (de azért olvassuk el a naptár alatti néhány bekezdést is), naptárból ki lehet nézni hogy mely napok szabadak még és mikor lehet még csatlakozni a mentéshez.

Néhány mondat még a naptárhoz: Amelyik napra nincs bejegyzés az még szabad tehát oda lehet jelentkezni. Fontos hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos számú érdeklődő felett az esemény már rejt magában buktatókat, így próbáljuk a jelentkezők számát kordában tartani. Egy nap optimálisan csak 30-40 fő tud a békamentésben részt venni.

Tehát: a csoportok esetében azt kérjük hogy lehetőleg ne több busszal érkezzenek, szintén fontos tapasztalat hogy nincs mód arra hogy egy intézmény több napot vagy egy egész hetet lefoglaljon, mert akkor a többi intézménynek nem marad hely (2 nap lefoglalására akkor van lehetőség ha az intézmény méretei vagy egyéb paraméterei ezt szükségessé teszik, de ez egyéni mérlegelést kíván). Ettől a szabálytól egy esetben tudunk eltérni: akkor ha az adott mentési nap hétköznapra esik és egy héten belül van. Magyarán ha azt látja valaki egy adott szerdai nap délutánján hogy a következő hét keddjére még nincs csoport beírva akkor jelentkezhet arra a napra, függetlenül attól hogy van-e/volt-e már előre lefoglalva napja. Szintén fontos hogy amennyiben egy intézmény nem kíván/tud jönni az általa lefoglalt napon akkor lehetőleg minél hamarabb jelezze azt felénk hogy a napot szabaddá tudjuk tenni (volt már rá precedens hogy előző nap mondták le a mentést a korán lefoglalók így azon a napon nem volt senki pedig több más intézmény jelentkezett, de korábban elküldtük őket mert a nap le volt foglalva! Szintén jeleznénk hogy fenntartjuk magunknak a jogot kivételek megalkotására, de ezek csak a szabályokat erősítik. Csoportoknak (iskolák, óvodák, 10 fő feletti egyéb társaságok) kötelező a bejelentkezés!

Egyéni résztvevők (családok, néhány fős társaságok) esetében is kérjük hogy lehetőség szerint jelezzék előre az érkezésüket. Természetesen amennyiben egy család csak és kizárólag olyan napon tud érkezni amikor már kiírtuk hogy betelt akkor van lehetőség kivételre (40 fő mellé még befér 3 ember), de itt fel szeretnénk nyomatékosan hívni a figyelmet hogy ha sokan vagyunk akkor nem biztos, hogy a mi csemeténk túrhatja az összes vödröt (kemény mondat, de volt amikor ez nem volt egyértelmű).

Néhány napot fenntartunk az egyéni résztvevők részére, mert az igények azt mutatják hogy vannak olyan hétvégi napok amikor csoport nélkül is összefúj 60-80-100 embert a szél :D, ezeken a napokon szinte megjósolhatatlan hogy 20-an vagy 110-en leszünk.

Itt pedig az eredmények:

Bejelentkezés: Németh András, nemeth.andras@dinpig.hu, 30/236-8351

2013.02.23 szombat reggel:

Idén is elkezdjük, hisz a békák idén is jönni fognak.

Ami talán a legfontosabb hogy a terelőkerítés építést 2013 március 2-án fogjuk megejteni a szokásos módon. Tehát találkozó 9 órakor a farmosi vasútállomás közelében a 311-es út mentén.

Ide várjuk a segítő kezeket, tehát aki érez magában ambíciót hogy részt venne egy kis munkában az jöjjön, ha tud hozzon magával munkáskesztyűt, kárpitos tűzőgépet, kalapácsot, ásót, kapát (a nagyharangra nem lesz szükség). A feladat idén is a vödrök leásásából, a karókra rögzített terelőelem-szakaszok leveréséből, a kistraktor által kifordított hant visszaforgatásából fog állni. Az hogy tegnap lesett 10 centi hó és hogy az ígéret szerint még hétvégén is jócskán fog esni az gyönyörű békabarát állapotokat fog teremteni, szóval szerintem mindenki készüljön hogy cuppogni fogunk a sárban.

A kerítésállításról itt található egy videó azok részére akik még nem csináltak ilyet: https://www.youtube.com/watch?v=LodjJf2DqL8

A végére pedig egy rövid sajtóanyagot tartogatok, akinek van rá módja kérem terjessze:

Békamentés Farmos határában

2013 tavaszán immár nyolcadik éve készülnek a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai és civil természetvédelmi szervezetek önkéntesi, hogy a 311-es főút mentén békamentési akciót szervezzenek. A mentési akció során a telelőhelyükről az ívóhelyük irányába vándorló állatok keresztezik a főutat, ahol az egyre növekvő gépjármű forgalom miatti gázolás, tömegesen pusztítja őket. Ezért a természetvédők ún. terelőkerítés-rendszert építenek ki, amely alá vödröket ásnak a földbe. A kétéltűek a kerítést elérve, azzal párhuzamosan haladva megpróbálják kikerülni azt, így a vödrökbe esnek, ahonnan minden reggel a békamentők kiszedik őket és átviszik úti céljukhoz a farmosi Nagy-Nádashoz.

Az elmúl 6 évben ezzel a módszerrel 224381 védett kétéltű menekült meg a gázolástól. Reméljük, idén elérjük a negyedmilliomodik megmentett állatot!

A területen eddig 8 kétéltűfajt sikerült kimutatnunk, de a mentett állatok döntő többségét (96%) egy faj, az idei év kétéltűjének választott barna ásóbéka adja.

2013. március 2-án kerül kiépítésre a terelőkerítés, erre a munkára a szervezők várják az önkénteseket jelentkezését. Találkozó 9 órakor a mentés helyszínén.

További információ az alábbi internetes oldalakon található:

-   www.dinpi.hu/

-   www.facebook.com/FarmosiBekamentok

-   http://asobeka.blog.hu

Fő szervezők:

Duna Ipoly Nemzeti Park

Jane Goodall Intézet

MME Tápió-Vidéki Helyi Csoport

Köszönjük a több száz önkéntesnek, akik részt vettek az eddigi munkában, valamint a MedenceCsoportnak a több éve rendelkezésünkre bocsátott, de azóta is kiválóan funkcionáló kerítésanyagot, amely újrahasznosított építési reklámhálóból készült.

Németh András

természetvédelmi őrkerület-vezető

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Szólj hozzá!
Címkék: békamentés

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr85099572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása