Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Gazdákkal a vércsékért (3)

2018. november 24. 18:34 - Németh András

Black Friday! Hat láda már kiadó!

Eljött és el is múlt a nagy Nevásároljsemmit! nap, ennek örömére kihelyeztük a program első vércseládáit. Szám szerint hatot.

Egy olyan településre esett a választás ahol már most is igen erős a madárvédelmi tevékenység. Az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport nem épp rövid nevénél mindössze a természetvédelmi tevékenykedéseik nyúlnak jóval-jóval hosszabbra. Jómagam szinte mintaként állítanám a Csoport működését más települések civil természetvédői elé, hiszen a helyi védett területek kezelésétől kezdve, a költőládák kihelyezésén és üzemeltetésén át, a teljesítménytúra szervezésen keresztül, az olyan természetvédelmi szenzációkig, mint egy addig ismeretlen földikutya metapopuláció felfedezése igen sok minden fűződik a nevükhöz.
A sok érdem közt szinte megbújik hogy a település közvetlen környezetében üzemeltetnek 2 tucat vércseládát, amelyekből 2017-ben mindösszesen 69 fióka repült ki a nagyvilágba, segítve a mezei pockok elleni védekezést.
Reméljük jövőre már az általunk kihelyezett ládák némelyikét is elfoglalják a madarak.

Tovább
komment

Gazdákkal a vércsékért (2)

2018. november 17. 17:59 - Németh András

Avagy, bárki lehet jó vércsegazda! Nem kell föld, csak legyen akarata!

Elsőként bocsánat a kínrímért, én ilyen vagyok és az előző posztban (amely bemutatja a programot) ígértem ez személyes hangvételű lesz.

Szóval. A vércsés program soha nem tapasztalt érdeklődéssel robbant be a köztudatba. Van felajánlásunk küzdősport egyesülettől, egyszemélyes környezetvédelmi cégtől, sőt egy nagyobb hazai vállalkozástól is, de ezekről majd akkor számolunk be részleteiben ha realizálódnak a dolgok.

Most arról szeretnék posztolni, (rólam annyit kell tudni annak aki nem ismer,a gyermekeim anyja nem a széles vállaimért és nem a barkácsolási képességeimért lett a feleségem) hogy hogyan is lehet otthon házilag összebarkácsolni egy vércseládát.

Van pár olvasmány amit érdemes áttanulmányozni: mondjuk ez meg ez. És ha ez (meg ez) már kész akkor vágjunk is bele.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása