Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Gazdákkal a vércsékért (3)

2018. november 24. 18:34 - Németh András

Black Friday! Hat láda már kiadó!

Eljött és el is múlt a nagy Nevásároljsemmit! nap, ennek örömére kihelyeztük a program első vércseládáit. Szám szerint hatot.

Egy olyan településre esett a választás ahol már most is igen erős a madárvédelmi tevékenység. Az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport nem épp rövid nevénél mindössze a természetvédelmi tevékenykedéseik nyúlnak jóval-jóval hosszabbra. Jómagam szinte mintaként állítanám a Csoport működését más települések civil természetvédői elé, hiszen a helyi védett területek kezelésétől kezdve, a költőládák kihelyezésén és üzemeltetésén át, a teljesítménytúra szervezésen keresztül, az olyan természetvédelmi szenzációkig, mint egy addig ismeretlen földikutya metapopuláció felfedezése igen sok minden fűződik a nevükhöz.
A sok érdem közt szinte megbújik hogy a település közvetlen környezetében üzemeltetnek 2 tucat vércseládát, amelyekből 2017-ben mindösszesen 69 fióka repült ki a nagyvilágba, segítve a mezei pockok elleni védekezést.
Reméljük jövőre már az általunk kihelyezett ládák némelyikét is elfoglalják a madarak.


A térképen pirossal a már korábban kihelyezett, zölddel pedig a mostani program első hat ládája látható. Jól látszik a fentiekből, 1-1 településen nemhogy három, hanem akár harminc láda is kihelyezhető, így csak buzdítani tudjuk a gazdákat hogy jelentkezzenek, mert vannak még lekötetlen ládák. És vannak felajánlásaink is, amelyek ha realizálódnak akkor további gazdák/területek bevonása válik lehetségessé.

Itt szeretnénk megköszönni a DPM Szortiment Kft. segítségét, a nap végén ugyanis a ládák helyére három kartondoboznyi szeg került. Hasznát fogjuk venni!

De jöjjenek a képek, néhány életkép, néhány kulisszatitok, néhány ötlet, csak hogy egyre többeknek jöjjön meg a kedve ehhez a programhoz.

Első felvonás:

Második felvonás:

 

Mai történetünk véget ért, de a program még csak a legelején tart. Szóval köszönjük a megosztásokat, várjuk a jelentkező gazdákat, köszönjük a mindenféle felajánlásokat, és várjuk a beszámolókat ha sikerült valakit inspirálnunk. Jöhetnek az ötletek, a tippek, az észrevételek. A lényeg: tegye hozzá mindenki amit tud! 

És a végén néhány tudományos anyag a fajjal kapcsolatos érdekességekről:
Magyarország madarai - vörös vércse - MME
Természetvédelmi Világszövetség - RedList (angol)

Mivel táplálkozik a vörös vércse Budapesten?
Vörös vércse telepítési kísérletek a Bakony térségében (2001-2002)



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr3614390876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása