Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Békamentés 2011, Farmos (3. bejegyzés)

2011. március 16. 16:48 - Németh András

Bréking nyúz: most kaptam meg a ma délelőtti mentési adatsort: 7980 példány. És itt Budán épp most ered el az eső.

Este megyünk ki mert lehet hogy még fokozódni fog a tömeg....

A bejegyzést frissítem amit visszaérünk este (na jó akkor lehet hogy nem, mert néha aludni sem árt)

 2011.03.17 esti mentés

Az időjárás újra kegyes volt velünk, délelőtt még nem esett este pedig nagyjából akkor állt amikor 20:30-ra kiértünk a területre. A gyűjtögetés eltartott egész hajnali fél egyig, de összeszedtünk újabb 5390 állatot.

Tarajos gőtéből már ezer felett járunk, de a mai estén a 27 barna varangy is meglepően szép eredmény (szintén érdekes hogy ebből csak egy volt kifejlett példány, a többiek még kicsi - kb ásóbékányi méretűek - tavalyi példányok), valamint az 503 unka (az eddigi legtöbb unkát hozó évünkben ennek mindössze a duplája volt).

A délelőtti 10000-es mentés adatait csak szombaton fogom megkapni (fajra, vödörre bontva) ezért valamikor a hétvégén fogok készíteni egy-két gyors statisztikát, mert az idei év már sok leget tartogat.

 

Szintén tapasztalat még hogy most két este alatt 4szer autóztam végig a Gödöllő-Valkó-Zsámbok-Nagykáta-Farmos útvonalat. Látni elütött békát mindenfelé. A településeken többnyire zöld varangyok Valkó és Gödöllő közt van pár nagyméretű barna varangy. Ásóbékából a mentési helyszínen kívül van még jócskán elütve a Zsámbok-Tóalmás közti részen, valamint a Tóalmás Szentmártonkáta közti szakaszon a Szentlőrinckátai bekötőút környékén. A kollégák ma a Gomba-Nagykáta szakaszon is jártak és elmondásuk szerint a Pánd Tápióbicske közti részen van néhány rövid rész ahol szőnyegszerűen telítve van tetemekkel az út.

Gyors fejszámolást végezve ki merem jelenteni hogy egy-egy esős tavaszi estén országszerte milliós ha nem tízmilliós nagyságrendben pusztulnak védett kétéltűek az utakon. Ha ezt felszorozgatom a legkisebb 2000Ft-os eszmei értékkel az 2-20 milliárd forint. Ez egy akkora összeg hogy vagy komolyabban kellene venni vagy nem értem hogy miért is van kitalálva ez az eszmei érték...

 

3 komment
Címkék: békamentés

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr152744701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh András 2011.03.17. 06:44:28

Hát este még nem eredt el az eső így a várt nagyon nagy roham elmaradt. Azért 2824 kétéltűvel vigasztalódhattunk. Így összesítettben 20498 breki és gőte lett eddig megmentve.

andalas 2011.03.17. 16:44:46

Az eső megérkezett, kíváncsi vagyok ma hány brekit mozgatott meg?!:)

Szabó Tünde

Németh András 2011.03.17. 19:00:29

@andalas: A mai délelőtt 10030 kétéltűt sikerült menteni :)
Nagyon bánhatja az a csoport aki ma lett volna, de lemondták mert megijedtek az esőtől (ami mellesleg nem is igazán esett még délelőtt)
A békamentésre is igaz, hogy nincs rossz idő, csak rosszul öltözött ember!
süti beállítások módosítása