Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Madártani felmérések 2017/1

2017. május 17. 00:52 - Németh András

Az örömtermészetvédősködés napjai...

Az idei évben is van madárfelmérés, amelynek bár nem én vagyok a legjobb alanya (mert elég korlátozott a madarász tudásom a hangok terén), de ez van. Ezt kell szeretni. Szóval idén 3db 2,5x2,5 km-es négyzet várja hogy megjárjam őket két alkalommal.
Az első felmérésre május 10-én került sor Kóka-Tóalmás-Zsámbok települések határát érintve (felkészül Aszód, majd Galgahévíz).

A munka nem túl bonyolult, az ember bepakol a hátizsákba, fog egy GPS-t, egy távcsövet, egy spektívet egy fotómasinát (fontos tapasztalat: olyat amiben van áram!) és elmegy sétálni. Jelen esetben az ideálisnál később kezdtem mert a spektív csak a kezdés reggelén ért vissza, de így ki tudtam vitetni magam a kezdési pontra (3 km séta megspórolva). Szóval hétkor nekikezd az ember és három vadregényes száraz lábbal megoldott patakátkelést megoldva úgy kb 15km-t sétálva délután fél háromkor már végez is. Már csak haza kell gyalogolni... (közben átsasolni Zsámbok kies és kevésbé kies erdeit... hátha van valami... de nem nagyon...)

utvonal.JPG

A sok érdekes közül az első talán az az hogy egy GPS által mért track mennyire megbízhatatlan, hiszen ha magállunk akkor össze-vissza ugrabugrál és javában gyűlnak a kilométerek. Jelen esetben látszik a GPS szerint majd 18km gyalogoltam, de amikor húztam egy poligont a QGIS nevű csodás (de tényleg ez ritka tőlem de semmi irónia) progiban akkor meg csak 12km jött ki. 

No de ez kevésbé lényeges, nézzünk inkább hogy miért is kell ilyen felméréseket készíteni. Annak pedig több oka van, egyfelől országjelentést kell majd adni arról hogy állnak a védett madaraink, másfelől meg el kell már végre jutni valami olyan világba ahol legalább szórvány alapadatok rendelkezésre állnak. Mert persze az állami adatbázis sok százezer hanem milliós nagyságrendben kezel védett fajokról adatokat, de amikor például egy konkrét kis területre és például a madarakra koncentrálunk akkor hirtelen kiderül hogy mindössze 1 szem pontunk van (védve a mundér becsületét azért növényadat van a négyzetben 231)... 

madaradatok_elotteutana.JPG

Megvan az egy szem korábbi adat? Az zöld színű pötty és egy korábbi harist jelez... Szóval ide visszatérünk az egyik este...

És mivel egy ponthoz általában több faj is rögzítésre került ezért ha feldolgozom végre (ha meglesz majd frissítem ezt a bejegyzést) akkor olyan félszáz adattal bővülünk. Ráadásul nem csak madáradattal bővültünk hanem lett pár más taxoncsoportból is adat melléktermékként.

No de nem is untatom tovább a nagyérdeműt hanem egy fotógalériában elmesélem mit láttam (a képek mobillal készültek, szóval madarakról nem mesélek, bocsi...)

 
Szólj hozzá!
Címkék: keletpest
süti beállítások módosítása