Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Békamentés 2011, Farmos

2011. március 14. 17:29 - Németh András

Idén is belecsaptunk a közepébe. Március 12-én nekikezdtünk. Illetve mit március 12-én, már valamikor február közepén tervezgettük hogy hogyan is lesz idén? Mikor lesz vége a télnek mikor építsük a kerítést? Hogyan szervezzük idén az akciót?

Teltek a napok és az időjósok egyre-másra megváltoztatták a prognózisokat. Csak nem akart idén elmúlni a tél. Eddig ugye többnyire február utolsó hétvégéje volt a kezdési időpont, de azt hamar el kellett tolnunk egy héttel, aztán jöttek az újabb fagyok és tolnunk kellett még egy hetet és így alakult hogy március 12-én volt a nagy kerítésépítési nap.

12-én aztán végre kegyes volt az ég, gyönyörű idő volt (nem úgy mint tavaly amikor szakadó esőben állítottuk a kerítést) kellemesen enyhe (habár a nádasban még sok helyen vastag jég volt a mocsárban és 10-én a barázdahúzáskor a kollégák az árnyékosabb helyeken még átfagyott földre panaszkodtak) így rekordidő alatt elkészült a kerítés. Fél kilenckor kezdtük és délben már sétálni indultunk a csapattal. Rekordidő, de tegyük hozzá hogy idén végre minden előkészítés sikerült. A kollégák nem keveset dolgoztak a kerítéselemek előkészítésével, a barázda meghúzásával, a kerítés nyomvonalának tisztításával (ide kívánkozik hogy idén is összejött jó néhány zsák szemét, pedig a 311-es érintett szakaszán évi 4-5 alkalommal biztos van szemétszedési akció).

Köszönet annak az 50-60 embernek aki tevékenyen részt vett a kerítésállításban! És itt köszönöm meg a Medence Csoportnak a kerítésanyagot (idén újra ezzel a hálóval próbálkozunk). Sőt megköszönném a vasútnak is, de kiderült hogy nem szabad :)

 

Szóval szombaton elkészült a infrastruktúra, vasárnap reggeltől kezdődhetett az igazi békamentés. És reggel ki is derült hogy tökéletes volt az idei időzítés ugyanis 1 egész breki volt a zsákmány. Majd jött a hétfő reggel (a mai nap). Nem vártam mára sem nagy dolgokat, mert nem volt eső éjjel. De délelőtt szemerkélt egy kicsit, és mivel pár órára előre nagyon jól vágják a témát a kis dögök ezért megmozdult az eleje (amit nem is csodálok mert így március 14-én már a békák negyede a mocsárban szokott lenni) ma összesen 97 kétéltűt szedtünk ki a vödrökből. De nem is ez volt a kellemes meglepetés hanem a fajlista, és a fajok arányai. Ugyanis volt 5 pettyes gőténk, 25 tarajos gőténk (ezzel a gőtéből megvan a korábbi éves átlag, egy reggel!!! ), volt még 2 unka és 2 erdei béka (szintén nem gyakori a kerítés környékén 6 év alatt volt vagy kettő) és volt 63 ásóbéka. Lassan indult be a szezon, de eddig kellemes...

 

És egy kis jósolgatás: szerda csütörtök magasságára mondanak jelentősebb esőzést, ha az bejön akkor szinte biztos, hogy az első héten elérjük a 10000 mentett békát.

 

Valamint néhány apró kis megjegyzés:

2010 után gondolta volna bárki ,hogy csont száraz lesz a farmosi szikes mire elindulnak a békák? A tavalyi rekord csapadék után idén olyan történt mint a mentés kezdete óta még nem, sáros cipő nélkül megúsztuk a kerítésépítést. A legmókásabb az egészben hogy a homokon ahol pedig eddig maximum mutatóban volt víz ott meg van szépen. De ha a következő két és fél hónap is olyan lesz mint az előző akkor itt nagy aszály jön... (kíváncsi vagyok mikor kapcsolnak majd a gazdák meg a többiek akik még javában csak azon törik a fejüket hogy hogyan vezessenek el minden vizet a területről, habár nem kell jósnak lenni  könnyen megeshet hogy aki még belvíz ellen védekezik az nyáron már az aszály miatt fog sírni (de ez már egy másik történet))

A másik hogy idén is ész nélkül éget mindenki mindent a határban, a tűzoltók egész nap rohangálnak mint a veszett egér. Csak azért mert az országon ilyenkor eluralkodik a pirománia. Mikor jut már el oda a nép hogy végiggondolja ennek az egész tüzeskedésnek a hatását is? Nézzük azt az oldalt ami megérinti az embereket: a tűzoltók ilyenkor nem kevés adóforintot kel hogy költsenek, naponta sok millió forintnyi pénz száll el ilyenkor a füsttel. Tudom a magyar ember erre a legérzékenyebb szóval gondoljunk bele ebbe is. Vagy épp abba hogyha a térség összes tűzoltója kint van a határban ahol épp gazban csapod a lapátjával akkor például megeshet hogy nem x idő alatt érnek ki egy balesethez, vagy lakástűzhöz hanem két x idő alatt. És lehet hogy valaki ennyi idő alatt nagyon pórul jár. Megéri ezt a határ felgyújtása? A harmadik pedig amibe én kérem hogy gondoljunk bele hogy ilyenkor a tüzek már rengeteg békát, rovart pusztítanak el, hogy ilyenkor már megégnek a növények hisz a hajtások már megindultak. A közhiedelemmel ellentétben a tűz ilyenkor már nem hasznos, sőt az évenkénti ismétlés semmikor sem az.

 

Hát ennyi mára, néhány napon belül jelentkezem a fejleményekkel, addig is kérek mindenkit szóljon hozzá, kérdezzen, javasoljon ésatöbbi...

 

Végül pedig néhány link.

A mentési akció weboldalai:tapiovidek.hu, janegoodall.hu

Fotók: kerítésállítás

Videók: RTL Híradó

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: békamentés

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr472739028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása