Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Hóhelyzet? Censored version.

2013. március 17. 04:44 - Németh András

Lassan mondom: m e z ő v é d ő e r d ő s á v !

Az elmúlt napokban olyan dolog történt kishazánkban amire nem sokan számítottak. Lesett egy szép nagy adag hó, és még a szél is igencsak fújdogált, mindezt márciusban ami köztudomásúan már tavasz...

Nézzük a lényeget. Abban talán mindenki egyetért hogy tél azért többé kevésbé minden évben előfordul itt ezen a klímán. És gondolom azért sokaknak az is feltűnt már hogy a hófúvás is rendszeresen bekövetkezik. És ami igazán érdekes (és ez már lehet kevesebb embernek tűnik fel), ha jön a hófúvás akkor szinte előre lehet borítékolni hogy hol lesznek az első lezárt szakaszok, és mely települések lesznek az elsőként elzárva a külvilágtól. Nekem van egy kis katasztrófaturista beütésem így szeretem ezeket a híreket minden évben elolvasgatni, a képeket megnézni, nem csak ilyen esetben mint ez a mostani amikor mindenkinek túllépte az ingerküszöbét sztori. Szóval egyszerűen nem értem hogy hogy nem jött még rá senki a megoldásra? A hófúvások ellenszerére: a fasorra, vagy hívjuk mezővédő erdősávnak. Szóval miért van az hogy évről évre harcolunk, és pénzt (rengeteg pénzt) költünk egy olyan dolog elhárítására amit nagyrészt meg lehetne előzni?

Na jó nem játszom a naivat, részben tudom miért. A jelenlegi mezőgazdasági támogatási rendszer, a birtokpolitika, és a szabályozási keretrendszer, illetve a területek gazdátlansága, lerablása az oka hogy nincsenek ilyenek. Magyarul a magántulajdonost senki nem kötelezte a az erdősávok fenntartására (a fával meg lehet tüzelni), sőt a jelenlegi támogatási rendszer arra ösztönöz hogy mindent szántsunk össze hisz a támogatások a terület mérete után érhetőek el és nem gondolkodik aki a támogatást adja, hogy ezzel mennyi járulékos kárt okoz. És sokszor a nem magántulajdonban lévő területek gazdái, kezelői is elhanyagolják a kérdést, habár szerintem a mezővédő erdősávok fenntartása, létesítése már középtávon is bőségesen megtérül. Amíg csak egy átlagos tél van és csak marginális probléma hogy lezártak pár alsóbbrendű utat addig a hófúvások által keltett hullámok soha nem fognak eljutni a megfelelő szintre, de talán ez a mostani helyzet más. Ezért ha valaki szeretne egy kicsit a probléma megoldásával foglalkozni akkor mi lenne ha az utak mentén (attól néhány tíz méterre), telepítenénk olyan kis erdősávokat ami áll mondjuk pár sor fából meg az ehhez járó cserjeállományból. Ezek olyan 1-2 évtized múlva szépen megerősödnek és (részben? nagyrészt? teljesen?) megoldják a problémát. És nem mondom hogy soha többé nem lesz gond, de biztos hogy minden egyes problémás góc megoldás előébb viszi az ügyet, sőt mivel így felszabadulnak kapacitások ezért a megoldás exponenciálisan növekszik (hisz egyre kevesebb hófúvásre, egyre több tecnikai eszköz áll rendelkezésre. A hatóságoknál biztos van valami adatbázis arról hogy melyik szakaszok az igazán vészesek (ha nincs akkor hozzanak létre, a hókotrósofőrök fejében ott van az adatbázis csak ki kell nyerni). Biztos több tíz vagy éppen több száz kilométerről van szó, de ha veszünk alapul 500km-t és azt mondjuk hogy egy ilyen sávnak mondjuk 20 méter szélesnek kell lenni az még akkor is csak 1000ha. Tehát nem egy nagy területről beszélünk. Tény hogy meg kell venni a csemetét, tény hogy el kell ültetni és még ápolni is kell hogy meg is erősödjön, és tény hogy ezt éveken keresztül. De ha valamire, akkor erre lehetne használni a közmunkásokat. A hatóságoknak úgyis vannak álmai a serényen dolgozó siserehadseregről (habár közmunkással fát irtatni szokás ebben az országban, de csak meg lehet változtatni ezt is). Hát hajrá összetalálkoznak itt az érdekek! Ráadásul az erdő telepítését minden irányból támogatják, tehát a költségek részben fedezhetőek.

Ja és hogy azért lerántsam a leplet magamról hogy én sem vagyok ám önzetlen jóakarója itt a közútkezelőnek/katasztrófavédelemnek stb-nak. Ne felejtsük el hogy amennyiben a manapság egyre fátlanabb tájon létesítenénk ilyen őshonos fákból és őshonos cserjékből álló sávokat az nagyon pozitív hatással lenne a természetre is, az állatvilág a rovaroktól kezdve a madarakon át az apróvadakig új élőhelyeket találna itt magának. Szóval boldog lehetne a természetvédő, a vadász, és a hófúvások mennyiségének és mértékének csökkenése okán boldog lehetne mindenki még az is aki a tök csupasz fátlan kultúrsivatagok pártján áll úgy egyébként.

És aki nekem nem hisz, hisz én csak beszélek itt össze vissza annak keresek pár linket, ahol ezt a témát feszegetik: egy nyilatkozat egy erdésztől: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9xPtqjsGUsUJ:szentkoronaradio.com/termeszetvedelem/2010_02_17_hol-vagytok-ti-regi-mezovedo-erdosavok%E2%80%9D+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu ez itt a természetvédelmi pozitívumokat taglalja http://www.csemete.com/erdosav/cikk/a-mezovedo-erdosavok-hasznarol.php és a végére egy doktori értekezés a témában: http://ilex.efe.hu/PhD/emk/takacsv/Dokumentumok/magyar.pdf 

 

Az írás Németh András, éppen munkanélküli békamentő ünnepi magánvéleménye.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr325138906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása