Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Az Aszódi Nagy-völgy színpompás madarai - avagy kiránduló természetvédelem?

2017. március 27. 23:47 - Németh András

Ez egy régi sztori, majd két éves:

"Rég írtam, de történt valami pár napja ami nagyon megmozgatta az agytekervényeim, és mivel a megoldás sosem fekete vagy fehér, hanem zöld :D ! Ezért próbálom papírra vetni a gondolataim.
Kezdjük messziről. A természetvédelem általában az emberek nagy százalékának egy pozitív dolog, és nagyon sokan tartják magukat természetvédőnek (sokszor még azok is akik történetünk negatív szereplői lesznek, de elsőként nem róluk írok).
Ha megkérdezünk egy átlagembert hogy szerinte ő természetvédő-e és hogy ez miben testesül meg a leggyakoribb válasz: Igen, mert szelektíven gyűjtöm a hulladékot és sokat kirándulok (és ez nem vicc, tényleg így van). A szelektív hulladékgyűjtés tökéletesen példázza hogy a környezetvédelem és a természetvédelem egy nagy homályos massza az emberek fejében, ráadásul pont a szelektív hulladékgyűjtés aminek szerintem 2015-ben nem egy kiemelendő különleges tulajdonságnak kellene lenni, hanem a hiánya kellene hogy hallgatásba burkolódzó szégyenérzettel töltse el az embert, de az biztos hogy a természetvédő senki nem lesz tőle.
A másik a túrázás, itt is el kell hogy keserítsem az embereket, az még messze nem természetvédelem, persze már sokkal jobb az irány, ráéreztünk hogy azért ahhoz hogy természetvédjünk jó ha kimegyünk a szobából. Habár ez sem feltétlenül fontos, lehet a szobában hegyi beszédeket írni és közkincsé tenni, ezzel próbálni informálni, formálni, agitálni, ezt is hiszem hogy természetvédelem. De azért természetvédeni többnyire a szabadban jó, viszont a puszta kirándulás inkább csak arra való hogy saját magunk jól érezzük magunkatat. Persze igaz hogy a kirándulások valószínűleg elengedhetetlen ahhoz hogy az ember fia vagy lánya észrevegye hogy nincs minden rendben és szükség van arra hogy megvédjük a természetet... És mivel írtam már hogy semmi sem fekete vagy fehér ezért azt is meg kell jegyezni hogy egy egyszerű túrából is tudunk természetvédelmet kerekíteni. Az első dolog az ember jártában keltében rengeteg védett lénnyel találkozik, és a természetvédelem egyik nagy feladata ezen lényeg elterejedésének feltérképezése, hisz megvédeni csak azt lehet amiről tudunk hogy van. Vannak erre országos adatbázisok (vadonleső, herptérkép, lepkefajok térképezése, az MME sok-sok adatbázisa), de akár az is üdvözítő lehet ha egy-egy Nemzeti Park Igazgatóság területén sokat túrázunk hogy felvesszük a kapcsolatot elkérjük azt a biotikai adatgyűjtő táblázatformátumot amit használnak. És a saját adatainkkal észleléseinkkel feltöltve rendszeresen visszaküldjük. Rengeteg kiránduló és amatőr természetbúvár rendelkezik megszámlálhatatlanul sok adattal, és valószínű sokszor előfordul hogy a hivatásos természetvédelem számára nem ismert előfordulásokról is tudomásuk van. És a fentieken kívül még persze tucatnyi módja van annak hogy egy egyszerű kirándulásból valódi természetvédelmi tevékenységet kovácsoljunk És ez nem céltalan tevékenység, hisz ha szeretnénk ugyanazon a helyen kirándulni 20 év múlva, vagy szeretnénk ha a kedvenc vadvirágos rétünkön tudjon lepkét fotózni majd gyermekünk akkor ezért tennünk kell.

A mai posztban viszont egy olyan különleges esetről kell hogy beszámoljak amikor a puszta kirándulás lehet maga a természetvédelem. Történ ugyanis az eset hogy egy gyurgyalagtelepen egy rossz lelkű ember rendszeresen elkezdte bedugaszolni a költőüregek bejárát. Egyfelől megindult a hivatalos eljárás az ügy megnyugtató rendezésére (de "

Ez ahogy érezni lehet egy befejezetlen bejegyzés, 2015 nyarán született, valamikor amikor ezek a képek is.

Valahogy most így 2017 márciusának végén rám tört a szálelvarrós hangulat, szóval befejezem ezt is. A sztori amennyire rémlik arról akart szólni, hogy a puszta bejelentés is kirándulóktól érkezett és a megoldást is kirándulók szolgáltatták. Előbbi személy észlelte a problémát és jelentette nekünk, utóbbiak pedig célzottan elkezdtek a gyurgyalagok élőhelyén bóklászgatni, ezzel megnövelve az elkövető lebukási kockázatát, és úgy gondolom ez utóbbi volt az ami miatt a természetvédelmi károkozás abbamaradt és a gyurgyalagok már tavaly is és reméljük idén is zaklatás nélkül költhetnek majd a völgyben.

És lett másféle eredmény is. Hiszen a létrehozott Aszód Természeti Értékei csoport azóta vígan éli életét, telis tele van már biotikai adattal, csak győzzem majd kinyerni. És létrejött azóta egy még sokkal tematikusabb csoport ami Kirándulva Természetvédeni névre hallgat, ebben már lehet is csatlakozni ahhoz a természetvédelmi munkához amit ebben a posztban majd egy évvel korábban már igyekeztem internetre vetni, de ekkor még elakadt, de hát itt láthatjuk miből lett a cserebogár...

komment
Címkék: Aszód keletpest

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr457577632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása