Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Az első 1000-es, és ami előtte volt...

2022. január 19. 06:42 - Németh András

Így majd egy hónappal a pillanat után feltűnt, hogy az egyik csoportom, elérte az ezres tagságot. Köszönet nektek a kariajit!



Az Aszód Természeti Értékei csoportról beszélek a fészbúkról. Amely a 2010-es évek második felében kábé megkerülhetetlenné vált, újdonságával leuralta kishazánkat, és bár a fiatalok mennek az újabb és újabb platformokra, azért még 2022-ben is azt gondolom ez lesz a meghatározó, pláne a hozzám hasonló B oldalas boomereknek. Szóval táruljon fel ÖkopatóPál a természetvédész online világmegváltása, transzparencia forevör meg ilyenek.

Viszont amiért visszatértem a gyökerekhez azaz a blog.hu felületéhez ennek a számomra nagy (de az emberiség számára igen apró) eseménynek a megünnepléséhez, az nem más hogy volt pár rossz élmény, a facebook frissítései közt könnyen elvesznek a tartalmak, meg hát hiába a világ legnagyobb oldala, azért a keresést megoldani a világ minden pénzéből sem tudják (nem is akarják?), így sokszor igen korlátosan használható.

Történt ugyanis hogy eszembe jutott, hogy 1000 fős csoportgazdaként kicsit elnosztalgiáznék a korábbi jegyzeteimen, ahol a kapcsolati hálómat próbáltam kibontani, de ugye azokat a face száműzte valami hátsó szeneskamrába (nemes egyszerűséggel egybetette a világ összes jegyzetét, és keresd meg a sajátod akarod júzerkám...).

Hát melléfogott én megkeresgéltem őket, és akkor most szépen átmentem ide őket, és kicsit fel is frissítem mi az aktuális helyzet.

1888 napja, 2016.11.18-án írtam meg ezt a bejegyzést, akkoriban úgy hívták jegyzetet:



Oldal, csoportok, célok, remények...

 

Adminként lassan kezdem úgy érezni hogy egy offshore céghálózat fenntartója vagyok a fészbúkon, de alapvetően fontos a transzparencia, ezért feltárom a belső kapcsolati hálót.

Szóval a rendszer szívcsakrája a Kelet-Pest Megyei Természetvédelem oldal (https://www.facebook.com/KPMTV/) amely oldal létrejötte 2013 tavaszára datálható (aktuális állapot szerint 589 kedvelő   most 2022 elején 1830 fő, és mostanság már nem ez az oldal a csakra, immár több saját lábon állás van, igyekszem biztosra menni...) . Ugyanis ekkor éreztem úgy hogy a farmosi békamentés bonyolítására létrehozott oldal erényeit tovább kell vinni a békamentésen túl is. Igen, a Farmosi Békamentők oldal (https://www.facebook.com/FarmosiBekamentok/?fref=ts) az anya (épp 827 kedvelés most 1590 ember követi). És ha van anya akkor van ősanya is, elvégre a fészbúk előtt is volt élet, bármennyire nehéz is ezt elhinni. Szóval a fűrészlábú szöcskéhez vagy épp a levéltetvekhez hasonlatos szűznemzéssel történő sokasodás kezdete az ÁsóbékaBlog-ig vezethető vissza (http://asobeka.blog.hu/). Úgy gondolom annak 2011.03.13-i létrejötténél mélyebbre nem kell áskálódni.

Nézzünk inkább előre. Szóval adott az oldalunk amelynél azért viszonylag rövid idő alatt kiderült hogy vannak kapcsolattartási korlátok így létrejött a Kelet-Pest Megyei Természetvédők (https://www.facebook.com/groups/kpm.termeszetvedok) csoport 2014 augusztusában hogy majd ide terelődik a sok-sok érdeklődő és élénk társadalmi élet keretében megtörténik a világmegváltás. Ez nem teljesen jött létre ha kellő önkritikával nézek ki képzelt szemüvegem zöld lencséje mögül, ugyanis annak a csoportnak jelenleg is van pontosan 73 tagja (aktuálisan 309 tag), szóval az megmaradt keménymagnak.

A fészbúk népének csoportlátogatási szokásait kiismerve, illetve a csoport eredménytelenségét (eredménytelenség ez egyáltalán?) látva néhány hónap alatt megfogalmazódott a gondolat, miszerint népszerű, szélesebb tömegeket elérő csoportot a lokálpatriotizmusra építve lehet létrehozni, egyszerűen a Kelet-Pest Megye egy rossz hívószó, de hát jobb meg nincs. Illetve igen, ha lebontjuk kisebb részekre. Viszont mennyire kicsire? És az látszik hogy ha a cél a legszélesebb elérés, akkor igen kicsire. Település szintre kell lemenni. Viszont ez felvet egy következő problémát hogy település meg sok van, szóval rókafogta csuka a sztori és ezért várakozó álláspontra helyezkedtem.

Illetve vannak másféle kitörési lehetőségek is. A tematizálódás. Így jött létre 2015 áprilisban (milyen érdekes ez is egy békamentés végére datálható, mert a másfél hónapnyi tömény szervezkedés után a mentés befejezésekor kialakul egy űr az emberben...) az Illegális szemétlerakó - tegyünk ellene csoport (https://www.facebook.com/groups/353794791483294) Hogy mire szolgál talán nem kell magyarázni, nem mellesleg ide csatornázható az a nem kis számú lakosság aki szerint a természetvédelem csimborasszója a szelektív hulladékgyűjtés, és egy természetvédő legfőbb feladata a szemétszedés. Pedig egyik sem igaz, nagyon nem... Érdekesség ennek a csoportnak is pont 73 tagja van jelenleg. 2022-re 126 fő.

A tematizálódás evolúciójának csúcsragadozója pedig a Kirándulva Természetvédeni csoport (https://www.facebook.com/groups/517108115145247) idén áprilisi (na nézd már egy újabb békamentés befejezés) elindulása. Ebben a csoportban az admin a 23 tagra vár, hogy beinduljon a széleskörű biotikai adatgyűjtés, és elkezdjenek dőlni az exceltáblákba rendezett védett fajadatok (mondom hogy ez már elég speckó dolog, de sokkal egyszerűbb mint aminek hangzik, érdemes megnézni ezt a linket ha érdekel valakit: https://www.facebook.com/notes/720038524805104) Hiszem hogy ennek a csoportnak nagy jövője van, csak még a jelenben vagyunk, nem a jövőben. 2022-re 172 fő, és a jövő elrobogott mellettünk, Citizen Science, OBM, és amiket én már nem is ismerek, de nem baj ez, nem gond lemaradi talán valamit az elején még mi is hozzátettünk...

És akkor vissza a jelenbe, feljebb ugye írtam hogy a települési szintre szervezett csoportok lehetnek a kulcsai a természetvédelem széles körökhöz történő eljuttatásának. Ennek ékes példája az Aszód természeti értékei csoport (https://www.facebook.com/groups/1129937023690322), amely 2015 júliusának legvégén jött létre,egy sajnálatos gyurgyalagpusztítási ügy nyomán (lásd lent). Az a csoport azóta szépen önálló életre kelt és a 131 tag szépen posztolgat és ott tényleg csak figyelni kell az adminnak, néha hozzászólni, megosztani, de ott zajlik az élet a csoport lelkes tagjai által. Szóval igen, működik! Olyannyira működik hogy ezért a csoportért lett ez a blogbejegyzés, szóval taaaadaaammm 2022. január közepe és 1025 tag, dinamikus fejlődés, önálló lábon (kicsit mondjuk inkább átment fotóskirándulós csoportba mint amennyire én cselekvő természetvédészkedősnek szeretném, de így is a legcsoportom!
Viszont a működés felismerését újabb tettek ismét nem követték, egészen két órával ezelőttig mikoris létrejött a Kerepes természeti értékei csoport (https://www.facebook.com/groups/1160086190747706/) melynek értelemszerűn tagsága még nincs hisz a normális emberek éjjel alszanak és nem természetvédelmi csoportokat keresgélnek... Az elmúlt 1888 napban ez a tagság 125 főig jutott.

Folyt köv, remélem innentől egyre gyorsabban... Igyekszem majd a “félridegen tartott”, vagy ha úgy jobban tetszik “szabadjára engedett” gyakorlatosaimat, és kollégáimat jobban bevonni ennek a kapcsolati hálónak a bővítésébe.

És hogy mi a cél és a remény? Természetesen a világbéka elérése ahol nem csak a kétéltűek, de a többi ember által sanyargatott faj is újra reményt kap arra hogy ne csak dicső múltjuk, hanem legalább szerény jövőjük legyen...


A tanulságos gyurgyókasztori röviden: jelenleg nem védett területen lévő természetes domboldalban fészkelő gyurgyalagkolónia fészeküregeit tömték el a fészkelési idő közepén (visszatérő módon). A kapacitáshiány miatt célszerűnek tűnt a helyi lakosság bevonása az ügy megoldásába (mellékszál, hogy egyébként volt egy hatósági ügy is egy szinte tettenérés nyomán, de hát a természetkárosítás mint bűncselekmény nem élvez túl nagy prioritást szóval eredménytelenül zárult a hatósági út) és így a területre kirajzottak a helyi gyurgyalagvédő lakosok (volt aki arra kanyarodott futás közben, volt aki a kutyát sétáltatta a felhívásunk után arrafelé rendszeresen, de volt olyan is aki messziről spektívvel kémlelte a terepet), és a helyzet normalizálódása után (a gonoszságok elkövetője valószínű érezte hogy közel a valódi lebukás, így jobb belátásra tért, vagy legalábbis visszavonulót fújt) a csoport szépen felpörgött, bár még van benne potenciál, de ha minden településen lesz egy ilyen csapat én egy nagyon boldog természetvédész leszek!

Ui.: még ide illik egy korábbi jegyzetem linkje, ahol újabb linkek találhatóak a térségi természetvédelmi szervezetekről (jelenleg 10 szervezet, de biztos van több, nézzétek meg és ha tudtok még, akkor írjátok meg nekem) https://www.facebook.com/notes/527211514087807

No eddig ez a 2016-os jegyzet, de van másik! Hogy ez pontosan mikori azt nem tudom, de úgy 2017 elejére datálom a létrejöttét, azóta meg néha frissítettem. Ugye már azóta is sok víz lefolyt a Hajtán (legyen ez az ikonikus, ezt az elejétől a végéig magaménak is vallhatom, meg most is ez van legközelebb...). A dolgok azóta változtak, mostanság inkább Dél és Kelet pest megye működik együtt, Gödöllő térsége az én látóteremből kikerült, de a legtalálóbb alán az ahogy kissé viccesen hívnak minket a fővárosban: Távolkelet pest megye :D

... (településnév) természeti értékei - csoportcsalád célja

 

Az azonos sémára létrehozott csoportok elsődleges célja a természetvédelem és a lakosság egymáshoz történő közelebb hozása. Hiszen tudjuk az első nem tud a második nélkül kiteljesedni, és valljuk a második is rengeteget vesztene az első nélkül.

Ebben a jegyzetben felsorolásszerűen lesznek megtalálhatóak a létrehozott csoportok ha esetleg valaki nem csak a lakhelyén érdeklődik, akkor tud a többi csoporthoz is csatlakozni (a szerteágazó alapkoncepcióról (és a további lehetőségekről) pedig itt olvashatunk: https://www.facebook.com/notes/837968279678794)

Működési területünkön lévő települések csoportjai:

 

Működési területünkön kívül eső települések csoportjai:

 

Működési területünk lehatárolása itt található https://www.facebook.com/notes/252867121522249

Amennyiben úgy ítéli meg hogy van még olyan település ahol igény lenne egy fentihez hasonló csoport létrehozására úgy kommentben jelezheti!

És a működési területünk túli nekünk tetsző, de nem általunk üzemeltetett, hasonló tematikájú csoportok:

 

Ezekhez is fogadunk szívesen tippeket hogy bővüljön a lista

No de újra vissza 2022 jelenébe, egy kicsit a lehatárolósdi, mert pár sorral feljebb az már elavulta magát. Ezt valahogy mindig akarja a lelkem (persze csak térinfós vagyok...), És majd a kép után mindjárt kifejtem hogyan is van ez most legaktuálisabban, meg még jön comingout is, mert vannak azért még nagyobb projektek, és ha már összerakjuk, akkor legyen egyben az egész.



Szóval bővül ám az univerzum azokhoz a fenti régirégi jegyzetekhez képest.

Oldalak ügyében jöjjön egy kis előbújás, ha már beharangoztam, szerintem ezt úgyis csak az nem tudja aki nem akarja. Szóval igen hozzám köthető a 2013 júlusában létrejött, Biológiai Szúnyogirtást elnevezésű, jelenleg 4287 követővel rendelkező oldal. Ez országos problémára akarja felhívni a figyelmet, az évek során volt benne sok segítőm, de azért sajnos az idegméregszórás még továbbra is jelen van, pedig azért az elmúlt majd egy évtizedben már tagadhatatlanná vált a hatodik kihalási hullám, és az ökológiai válság, de ebbe most nem szaladok bele. Az apropó egyébként mindössze annyi volt hogy Gödöllőn egy nyári reggelen belefutottam egy röpülős és még az akkori szabályoknak sem megfelelő szúnyogirtásba, ahol láttam ahogy döglik minden... Azt gondolom ilyen belefutás nyaranta van soktízezer, csak hát sokan nem hiszek abban amiben én, hogyha az egyszeri ember cselekszik (én is az vagyok), akkor sokat el lehet érni, pláne ha még össze fognának ezek a cselekvő emberek a jó célok érdekében... Na de te ez most fullpozitivy poszt szóval menjünk tovább.

Ilyen (a végére talán) pozitivity oldalam lett az amikor már egyre mélyült a mentális hullámvasutam az Ember és Természet avagy kicsoda ÖkopatóPál jelenleg 647 követővel. 2018.08.01 jött létre. Az első nap két bejegyzése, hogy ne mondjam segélykiálltása, amiért az egész létrejött a természetvédelmi őrök világnapja utáni hajnalon: In memorian vasút menti fák, illetve ahogy a szarfolyóból pakolják ki a védett halakat a parta én meg igyekszem megmenteni őket az iszapból...
Csak ezen az oldalon született 243 poszt azóta, ha átlag 1000 karakterrel számolok, az is negyedmillió karakter...Azt modják ez az a mennyiség amitől érdemes elkezdeni a könyvkiadáson gondolkozni ha kéziratról van szó :D Nyugi nem teszem ide az összest, de az aktuálisan uccsót igen, az is fáról szól, az még áll, nem tervezem könyvlapokká konvertálni, ez a tegnap hajnali bejegyzésem, a tegnapelőtti vezetett kirándulásról szerintem jól foglalja össze azt amiért az egészet csinálom: 



És még nincs vége, mert azért ha már arra vállalkoztam hogy az egész univerzumomat megmutatom akkor nem hagyom abba.

Szóval oldalak, van még kettő, de ezek már nem pusztán a saját gyermekek, sőt itt már nyugodtan lehetek őszinte és mondhatom itt már én csak egy nagyobb zenekar egyik tagja vagyok és más a karmester:

2018 márciusa óta működik a Tápió Természetvédelmi Egyesület oldala (jelenleg 818 követő), ennek az egyesületnek a létrejöttében nem kevés szerepem volt, majd az évtizednyi tetszhalott állapotában is, de aztán szerencsére az új generáció felkarolta, és szépen lassan formálja, néha néha még bele-bele kontárkodom, de ez azon kevés dolog egyike ami szerencsére már halad nélkülem a saját útján.
A legfrissebb pedig az Ország Közepe Tájegység (jelenleg 292 követő). Az oldal ami végre egy csaknem egy évtizedes ámokfutásomra tehet részben pontot. Az új szívcsakra, ugyanis ez az egész amiről itt fent számot adtam, nagyjából abból a puszta elemi igényből jött általam létre hogy hát sajnos az általam oly annyira vágyott komunikáció és a természetvédelem nem van pariban. Ebből lett a 3965 napja azon a vasárnap reggelen ez a blog. És minden is azóta. Szentül hiszem hogy az általam internetre hány gondolatok jelentős részének nem így, egy partizánuniverzumban kellett volna napvilágra kerülni. Hogy ennek jelentős része beleférne máshova is, de hát nem nem fért. Hanem így valósult meg ahogy. 
De, és ez a lényeg idén majd reméljük nagy megtáltosodás következik és az Ország Közepe Tájegység oldala (amely stílusosan a tavaly nyári napforduló délelőttjén indult) leégeti a haját mindenkinek. Ebben ahogy írtam már csak egy kis fogaskerék vagyok. Igyekszek majd azért hasznosan forgolódni, és mivel így alakult az elmúlt egy évtized ahogy, tartok tőle hogy meg fog maradni a magánuniverzumom is, mert azért attól hogy végre belépünk azzal a bizonyos már csaknem hivatalossal a 21. századba azért még bőven van ami oda nem való belőlem, az agymenéseimnek kell a tágas tér... Holmi madármérgezőkről, meg csontosparti partyarcokról azért lehet nem lehet majd mindenhol szabadon szárnyalva szépírni...

Végezetül két dologról, két csoportomról szeretnék még hírt adni a teljesség igénye által vezérelve.

Elsőnek egy egyenlőre csírájaban hamvába holt kezdeményezésről, amelyet azért temetni még nem kell. Ez pedig az ÖkoOázis projekt (bár a nagybetűs természetvédelembe a legutóbbi 7 órás monstre pályázati agyaláson sem tudtam belökni, de azért lesznek emberek akik meg fogják érteni, és elébb utóbb be fog ez is indulni). Ennek talán a fő csoportja a ÖkoOázis - Találjuk meg a kiutat a környezeti válságból! (419 tag) ami 2020 februárban néhány hetes előkészítés után került ki a nyilvánosság elé, majd egy biztató kezdeti akció után megbicsaklott. Persze akár a pandémiára is kenhetjük, ha tagadni akarnám a válóságot bár annak semmi értelme. Szóval az igazság hogy rosszul mértem fel a képességeimet, ezért nem lobbant fel a szikra csak annyira hogy hamu lett a csíra.

A másik, és egyben ennek a rövidke (eddig 16 ezer karakter) blogbejegyzésnek az utolsó megemlítendő és egyben nagyon pozitív és lassan aktuális csoportkája, az én kis univerzumom, legújabb csillaga: 



Szóval lassan idén is elkezdődik az élet, aki elolvasta és esetleg megtetszik neki bármelyik fent taglalt nyilvános oldal, vagy csoport akkor ha akarom sem tudom megállítani hogy taggá vagy követővé váljon. Illetve ha elolvasta idáig, és úgy érzi szeretne ÖkopatóPál természetvédész univerzumában Egyhajúőr lenni, akkor jelentkezzen, mert a világot együtt fogjuk megváltani!

Namaste!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr9716817950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása