Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Békamentés 2011, Farmos (2. bejegyzés)

2011. március 16. 09:02 - Németh András

Két nappal ezelőtt (hétfő délután) írtam hogy elindultak a békák és egy hét alatt talán elérjük a tízezret.

Hát a békák kicsit gyorsabbak voltak, hétfő estére nagyon leindultak. Hogy ne legyen gond reggel a sok kétéltűvel ezért estére gyorsan leszerveztünk egy "tehermentesítő mentést" (ez alatt azt értem hogy szokásos esetben az este a vödrökbe belepotyogó állatokat másnap reggel szedjük ki, de amikor úgy gondoljuk hogy rengeteg sok breki várható akkor hirtelen felindulásból kimegyünk este és az addigra már vödrökben lévő brekiket kiszedjük, ez a rész sötétben zajlik szóval megvan ám a romantikája).

Szóval kimentünk 14-én este és összesen 4043 kétéltűt szállítottunk át a túloldalra (sajnos látnunk kellett azt a pusztítást is amit a kerítés által nem védett szakaszon szenvedtek el a jószágok, hát elég ha annyit mondok hogy tetemeken való átautózás után 10 km-rel értünk a szállásunkra és az autókról még akkor is áradt a hússzag. Göbölyjáráson ezrével voltak az elütött békák, de az enyhe tavaszi napon másfelé is láttunk tetemeket (habár nagyságrendekkel kevesebbet).

15-én reggel olyan 15-20 fős csapat jött össze a mentésre, fél kilenctől olyan délig gyűjtögettük a brekiket (és gőtéket) így újabb 5553 állatot helyeztünk biztonságba a Nagy-nádas szélén.

Így ha jól számolom a hosszú hétvégén összesen 9694 egyed került megmentésre. Ma már szintén zajlik az akció olyan 20-30 perce szóval ki merem jelenteni innen 60km távolságból hogy megvan az idei 10000. béka (habár Farmoson ez kötelezően teljesítendő).

 

Jósolgatás: mint jól látszik tökéletes jóslást két napra előre sem tudok adni, de ma délutántól holnaputánig esős időt jósolnak, tehát biztos marad ez a nagy invázió. (Csoportot legközelebb 20-án vagy 23-24-én tudunk fogadni)

Megjegyzések:

  • Országszerte elindultak az akciók, érdemes a gugliba beírni a békamentés szót, van miből mazsolázni.
  • Az idei év érdekessége nálunk hogy a gőték eddig nem tapasztalt mennyiségben vannak jelen, tarajos gőtét már vagy félezret és pettyest is olyan 1-2 tucattal találtunk már. Az eddigi években nem igazán emlékszem olyanra hogy 30-40-nél több lett volna egy szezonban (talán a tavalyi sok mini vizes élőhely volt rájuk kedvező hatással).

Linkajánló:

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: békamentés

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr462743495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása