Gondolatok az ásóbékák feneke alól

Egy nyolcezres nap margójára

2013. március 09. 20:55 - Németh András

Avagy szeretjük ha sok a béka, na de ennyire...

A békák nem hazudtolják meg önmagukat, enyhe idő egy kis esővel vegyítve és a napi eredmény 8175 mentett béka (akarom írni kétéltű, mert a gőték kikérik maguknak).

A nap legtanulságosabb érdekessége a békák - kontra iszap történet. Aki volt az megélte aki nem volt annak leírom: szóval egy-egy esős nap után ha nagyon beindulnak a békák akkor vannak vödrök amiben akár 200 fölötti egyedszám is összejöhet (ma 8 ilyen vödör volt). Sok béka esetén bizonyos vödröknél előfordul hogy a békák a vödörben lévő sarat úgy felkeverik hogy egy híg masszát kapunk amiből csak a békák szeme világít kifelé. ez önmagában még talán nem is olyan nagy probléma, csak hát ha túl sokan és túl sokáig kuksolnak a vödörben akkor ebben a híg trutyiban hajlamosak a békák megviselődni. 

A rendszerben akadnak buktatók amik kellő odafigyeléssel jól elkerülhetőek, de ebbe az iszapos gödörbe valahogy sikerült ma is belelépnünk (ne nem mintha nem tudnánk a problémáról, de valahogy idén elmaradt a fekete meg a szikes talaj homokra történő cseréje). Szóval megérezve hogy sok lesz a béka igyekezetem korán a területre érkezni hogy a 8:20-kor érkező csoport előtt már megkezdjem a brekik kiszedését. És hát sajna akadt rossz bőrben lévő béka, sokkal több mint amit szeretnénk ilyen állapotban látni. Ami igazán érdekes hogy mentés közben akár 1-2 százas nagyságrendre is saccoltuk azoknak az állatoknak a számát amik olyan állapotban voltak hogy már vagy hullának néztük őket, vagy nem adtunk nekik sok esélyt.

Amikor láttuk hogy itt nagyobb gond is lehet riasztottuk a helyi JolyJoker kollégát hogy jöjjön már és hurcibálja a vödröket hogy minél hamarabb kikerüljenek a békák. Közben megérkezett a napi csapat is, és szépen (lassacskán, ahogy szokott) haladt a mentés. 

Én személy szerint is ingerült voltam egy kissé, de a végefelé elkezdtem feloldódni (ha már elcsesztük akkor úgyis mindegy, de legközelebb nagyon figyelni kell és ha egy 10000-es nap várható akkor ki kell szaladni este). És ami a meglepő volt a mai napban az az hogy a menetközben áthordott és rossz bőrben lévő / döglött egyedeket tartalmazó kupacok nagyon szépen eltűntek, alig néhány hulla maradt hátra. Viszont amint írtam amikor szedtük volt olyan vödör aminek az alján minimum 10-20 dögöt észleltünk. de hogy is lehet ez? Ráadásul én vittem át az egyik olyan vödröt (egy teli vödör béka akár olyan 6-9 száz darab is lehet) amiben sok rossz bőrben lévő jószág volt és később visszamentem megnézni és mindössze 20-25 olyan breki volt ami nem ugrált el a kiöntés helyéről, ráadásul azok is éltek egytől-egyig, na nem mondom hogy nagyon vitálilsak, de lehet hogy még ők is túlélik. A lényeg hogy igen érdekes a jelenség, de az tény hogy nagyon nem szeretjük, szóval a mai mentés után eltávolításra került vödrökből a föld (ennek a szerepe a száraz időben történő kiszáradás elkerülése) és helyette a legújabb ötletünk hogy egy kis avart teszünk a vödrök aljára, ebbel az elgondolás szerint ugyanúgy el tudnak bújni majd az állatok, de esős időben sem okoz gondot úgy mint az iszap.

 

Hát majd kiderül az elkövetkező napokban.

 

Ha valakinek van tapasztalata ezzel a "megfulladunk, de mégsem" jelenséggel az írhatna nekünk valamit mert érdekelne a dolog.

Illetve azért írtam még le hogy a többiek na a saját (akarom mondani a békák) kárán tanuljanak, ha itt vagyunk mi is.

Frissítés 03.10

Megvan az első napi tapasztalat ezzel a "leveleket a vödrök aljára" rendszerrel kapcsolatban. Mára fokozódott a tegnapi helyzet, 9317 állatot mentettünk. És nagyjából nem volt pusztulás (tucatnyi egyed volt akik rosszul néztek ki, de legvégén kiöntött (tehát legtovább vödörban lévő) állatok közül is mindannyian elmásztak a kiöntés helyszínéről 10-20 perc alatt.

Szóval bevált ez az avart a vödör aljára, a békák szép tiszták az esős időben. Most várjuk hogy jöjjön egy szárazabb periódus és akkor kiderül hogy a kiszáradás ellen mennyire véd.

Szólj hozzá!
Címkék: békamentés

A bejegyzés trackback címe:

https://asobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr545125131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása